Vrieskisten kopen in 2023

Vrieskast 360 liter inhoud liggend wit

Wil jij grote hoeveelheden voedsel tegelijkertijd kunnen invriezen? Dan is een vrieskist precies wat jij zoekt.

Een vrieskist heeft vaak een grote inhoud. Zo zijn er vrieskisten met een inhouden van 100 liter, maar ook vrieskisten waar wel 300 liter tegelijkertijd in past.

Ga jij in 2023 een vrieskist kopen? Dan heb je de keuze uit veel verschillende vrieskisten. Welke vrieskist het beste is, hangt af van jouw situatie en voorkeuren, zoals de inhoud en het energielabel.

Veelgestelde vragen over vrieskisten

Heb je een vraag over vrieskisten? Wij hebben het antwoord!

Wat is beter een vrieskist of vrieskast?

Aangezien vrieskisten de deksel aan de bovenkant hebben, verliezen ze minder temperatuur bij het openen en zijn daarom energiezuiniger. Tevens kan de inhoud van een vrieskist wel oplopen tot 600 liter, waar je met een vrieskast met 200 liter al een grote kast hebt. Praktisch gezien is een vrieskast handiger, omdat je daar beter bij kunt en spul kunt sorteren in lades en op schappen.

Wat kost een vrieskist?

Een vrieskist kost gemiddeld €250 tot €300 euro aan aanschaf. Qua energieverbruik zit je ongeveer aan 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,40 per kWh betaal je dan €100,- per jaar aan energiekosten.

Wat verbruikt een oude vrieskist?

Een oude vriezer verbruikt ongeveer 219 kWh. Een oude vrieskist verbruikt zo'n 128 kWh. Een oude koel-vries combinatie zo'n 222 kWh. Heb je een Amerikaansmodel? Die verbruiken zo'n 264 kWh.

Vrieskast van 100 liter inhoud zwart

Een kleine vrieskist van 100 liter

Veel mensen kiezen voor een vrieskist vanwege de grote inhoud, maar ook kleine vrieskisten bestaan. Vrieskisten met een inhoud tot 200 liter worden gezien als kleine vrieskisten. Als je niet zo heel veel ruimte hebt, maar wel een ruime vriezer wil hebben, is zo’n relatief kleine vrieskist een goede oplossing. De afmetingen van een vrieskist van 100 of 200 liter inhoud verschillen. Zo zijn er vriezers die breed en laag zijn, maar ook vrieskisten die juist hoog en smal zijn. Zo vind je eenvoudig een vrieskist die in jouw ruimte past.

Een grote vrieskist van 300 liter

Heb jij een groot huishouden of wil je gewoon graag veel etenswaren tegelijkertijd invriezen? Dan is een vrieskist met een inhoud van minstens 300 liter een goed idee. Wel heb je voldoende ruimte nodig om deze flinke vriezer neer te zetten. Dit type vrieskisten is vaak breed en laag, waardoor je goed bij de verschillende producten kan. Als je een extra grote vrieskist zoekt, neem je een vrieskist met 400, 500 of zelfs 600 liter inhoud.

Een vrieskist met No Frost

No Frost techniek zorgt ervoor dat ijsvorming geen kans krijgt in de vriezer. Een vriezer zonder No Frost moet je elke twee maanden ontdooien, zodat de vriezer optimaal blijft werken. Bij een vrieskist met No Frost is dit tijdrovende klusje nooit meer nodig. Bovendien blijven etenswaren in een No Frost vrieskist langer vers. Een No Frost vrieskist kost vaak wel wat meer dan een vrieskist zonder deze techniek. Er zijn ook vrieskisten met Low Frost techniek. Deze vrieskisten moeten wel af en toe ontdooid worden, maar minder vaak dan een vrieskist zonder deze techniek.

energieklasse bij vriezers oude labels en nieuwe labels

Een vrieskist met energielabel A+++

Een vrieskist staat dag en nacht aan. Hierdoor verbruikt het apparaat de hele dag energie. Daarom is het goed om op het energielabel van de vrieskist te letten. Vroeger waren energielabels zoals A++ of A+++ gebruikelijk. Dit systeem is veranderd, waardoor vrieskisten nu een energielabel van A t/m G hebben. Als je een energiezuinige vrieskist zoekt, neem je een exemplaar met een energielabel van A t/m C. Als het iets minder belangrijk vindt, is een vrieskist met D t/m G ook mogelijk.

Een vrieskist in de garage of schuur

Een vrieskist wordt vaak in de garage of de schuur geplaatst. Hier is niet altijd verwarming aanwezig. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Niet alle vrieskisten werken goed in een koude omgeving. Wil je de vrieskist in een koude omgeving plaatsen? Houd hier dan rekening mee als je de vrieskist uitkiest. Sommige vrieskisten zijn geschikt voor een omgeving vanaf 10 graden, maar andere vrieskisten werken zelfs in een omgeving van -15 graden.

Kies de vrieskist die bij je past

Door op een rijtje te zetten welke eigenschappen je belangrijk vindt voor een vrieskist, vind je gemakkelijk de vrieskist die bij jou past. Er zijn veel verschillende vrieskisten te koop, waardoor er altijd wel een vrieskist te vinden is die aansluit op jouw wensen. Of je nou een kleine vrieskist van 100 liter zoekt of een erg grote van 400 liter, het kan allemaal.