Energiezuinige vriezer kopen in 2023

hoe energiezuinig is een vriezer

Een vriezer staat dag en nacht aan en gebruikt dus altijd energie. Daarom is het verstandig om bij het kopen van een nieuwe vriezer op het energiegebruik van het apparaat te letten. Elke vriezer krijgt een energielabel. Daar kun je aan zien hoe energiezuinig de vriezer is.

De labels lopen tegenwoordig van A t/m G, waarbij A de meest energiezuinige optie is. Vriezers in klasse A en B zijn echter niet verkrijgbaar. Daarom vallen de meest energiezuinige vriezers in klasse C of D.

Vind jij het belangrijk om in 2023 een energiezuinige vriezer te kopen? Dan is het energielabel dus absoluut iets om rekening mee te houden.

Top 10 energiezuinige vriezers#7 Siemens GS58NDWDV – iQ500 – Vriezer

 • Hoogte: 191 cm
 • 70 cm breed
 • Geschikt voor ruimtes vanaf 10C°
 • Inhoud: 366 liter
 • Energieklasse: D 
 • No Frost - nooit meer ontdooien
 • Geluidsniveau: 38 dB 
 • Fabrieksgarantie: 2 jaar
#7 Siemens GS58NDWDV – iQ500 – Vriezer
 • Hoogte: 191 cm
 • 70 cm breed
 • Geschikt voor ruimtes vanaf 10C°
 • Inhoud: 366 liter
 • Energieklasse: D 
 • No Frost - nooit meer ontdooien
 • Geluidsniveau: 38 dB 
 • Fabrieksgarantie: 2 jaar
Veelgestelde vragen over energiezuinige vriezers

Heb jij een vraag over energiezuinige vriezers? Wij hebben het antwoord!

Wat is de zuinigste vriezer?

De zuinigste vriezer is er één met energielabel A+++ zoals de Beko RFNE448E45W.

Wat is de beste energieklasse vriezer?

Het energielabel voor vriezers loopt van C tot F. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel C, de minst zuinige F.

Hoeveel kost een vriezer aan energie?

De gemiddelde vrieskast heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,35 per kWh betaal je dan €88,- per jaar aan energiekosten. Met een zuinige vrieskast met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €26 per jaar.

Wat is energie zuiniger vrieskist of vrieskast?

Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen. Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit.

wat kost een vriezer gemiddeld huishouden

Wat kost een vriezer aan energie?

Hoeveel een vriezer per jaar aan energie kost, hangt van verschillende factoren af. Het energielabel van je vriezer is natuurlijk belangrijk, maar ook het formaat van je vriezer en de actuele energieprijs. Daarom is niet precies aan te geven hoeveel een vriezer per jaar kost. Wel is er een gemiddeld energieverbruik per type koelkast en energielabel. Zo verbruikt een vrieskast met energielabel D gemiddeld 165 kWh per jaar, terwijl een tafelmodel in dezelfde categorie 122 kWh verbruikt. Dit scheelt op je jaarrekening gemiddeld zo’n €10. Kies je voor een vrieskast in categorie F? Dan ben je 257 kWh per jaar kwijt. Vergeleken met een vrieskast uit klasse D kost dat je zo’n €25 meer per jaar. Over de gehele levensduur van een vriezer kan dat bedrag flink oplopen.

Een vrieskist of vrieskast, welke is zuiniger?

Of je een vrieskist of een vrieskast kiest maakt voor het energieverbruik maar weinig uit. Vrieskisten zijn vaak wat groter, waardoor deze ook iets meer energie verbruiken, maar een vrieskist en een vrieskast met hetzelfde energielabel ontlopen elkaar niet veel in energieverbruik. Er zijn echter wel meer vrieskasten met energielabel C en D dan dat er vrieskisten met dit label zijn. Als je de keuze hebt tussen een vrieskist met energielabel E of F of een vrieskast met energielabel C of D, dan maak het energieverbruik wel uit.

vrieskist van liebherr
kleine vriezer met inhoud

Een kleine energiezuinige vriezer kopen

Een kleine vriezer verbruikt automatisch minder stroom dan een grote vriezer. Er hoeft immers een kleiner oppervlakte koel gehouden te worden. Daarom is een tafelmodel energiezuinige vriezer een goede keuze als je energie wilt besparen. Dit soort compacte vriezers gebruikt minder energie dan een grote vrieskast of vrieskist. Een voorbeeld van een goede energiezuinige vriezer in tafelmodel is de Liebherr GP 1496-20. Deze vrieskast heeft een inhoud van 99 liter en heeft energielabel C. Daarmee is het een energiezuinige keuze.

De meest energiezuinige vriezer en de beste energiezuinige vriezer

Wil jij in 2023 de beste energiezuinige vriezer kopen? Dan kies je voor een vriezer met energielabel C. Een vriezer met een hoger energielabel is op dit moment niet verkrijgbaar. Elke vriezer met energielabel C verbruikt ongeveer evenveel energie, hoewel een kleiner model in de praktijk altijd minder verbruikt dan een grote vriezer. Als je echt de meest energiezuinige vriezer wilt kopen, kies je dus voor een tafelmodel vriezer met energielabel C. Dit kan bijvoorbeeld de Liebherr GP 1496-20 zijn.

Wil je echter de beste energiezuinige vriezer? Wat de beste vriezer voor jou is, hangt af van verschillende factoren. Qua energieverbruik kies je voor een vriezer met energielabel C, maar de rest is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Hoe groot moet de vriezer zijn? En wil je graag No Frost? Voorbeelden van goede vrieskasten met energielabel C zijn de Siemens GS58NAWCV en de Bosch GSN58AWCV. Deze vrieskasten hebben energielabel C en krijgen erg goede reviews van gebruikers.

De beste energiezuinige vriezer voor jou

Door naar het energielabel van de vrieskast te kijken, vind je een goede energiezuinige vriezer. Combineer dit met andere eigenschappen die je belangrijk vindt in een vriezer en je vindt de beste energiezuinige vriezer voor jouw situatie.